Activiteit

Stadsgesprek Zeggenschap, organiseer je dat?

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hoe kunnen Amsterdammers en wijkprofessionals samen met de gemeente de stad vormgeven? In 2020 onderzoeken we de begrippen zeggenschap en eigenaarschap. Elk Stadsgesprek gaat over een onderwerp dat hiermee samenhangt. We trappen dinsdag 3 maart af met de vraag: zeggenschap, organiseer je dat?

Hart voor de K-buurt stuurde de gemeente terug naar de tekentafel. Het resultaat: de nieuwe plannen sloten beter aan bij de wensen van bewoners. Het is een voorbeeld van een buurtcollectief dat van onderop de buurt beter maakt.

Is dat een vereiste en moet participatie altijd bottom-up ontstaan? Of werkt formele participatie beter? Voelen bewoners zich vertegenwoordigd door de bewoners die hen vertegenwoordigen?

We onderzoeken hoe de beslisdemocratie van de gemeente kan aansluiten bij de doedemocratie uit de buurt zelf, in plaats van andersom. Oftewel: hoe kan de energie vanuit de buurt behouden blijven, en voorkom je dat ’t in gemeentelijke kokers moet?

Tijdens dit Stadsgesprek gaan Floor Ziegler (stadmaker) en Jornt van Zuylen (projectleider lokale democratie bij de VNG en betrokken bij de Democratic Challenge) met elkaar in gesprek. Angelique Hoogmoed en Mike Brantjes van Hart voor de K-buurt vertellen hun verhaal. Waar lopen zij tegenaan en wat kunnen we daarvan leren? De zaal mag volop meepraten.

Datum: 3 maart
Inloop: 15.30 uur
Start: 16.00 uur
Eindtijd: 17.30 uur
Locatie: Jungle Amsterdam, Tweede van Swindenstraat 26
Aanmelden: info@kennisnetwerk-amsterdam.nl

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin