Activiteit

Stadsgesprek Vrijwilligers in de knel

In samenwerking met Vrijwillers Centrale Amsterdam (VCA)

Let op! In verband met de grote hoeveelheid aanmeldingen vindt deze bijeenkomst niet langer meer plaats in het Marionettentheater. De nieuwe locatie Jungle Amsterdam.

In de participatiesamenleving wordt veel belang gehecht aan vrijwilligers. Nog meer dan voorheen zijn vrijwilligers de ruggengraat van de stad. Bewonersinitiatieven bestaan uit vrijwilligers, zorginstellingen kunnen niet zonder vrijwillige inzet en ook talloze musea zouden niet bestaan zonder vrijwilligers.

Van vrijwilligers wordt ook kwalitatief steeds meer gevraagd. Op veel plekken is sprake van nieuwe en zwaardere verantwoordelijkheden voor vrijwilligers. Vrijwilligerscoördinatoren sturen andere vrijwilligers aan en de professionalisering van de vrijwilliger lijkt een feit.

Aan de andere kant wordt vrijwilligerswerk ook ingezet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt actief te krijgen. Participeren kun je leren met vrijwilligerswerk.

Hoe verhoudt een stijgende vraag naar vrijwilligers met professionele eigenschappen zich met een stijgend aanbod van vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt? Hoe zorgen we dat vrijwilligerswerk toegankelijk blijft voor iedereen, om zo ‘verliezende vrijwilligers’ te voorkomen?

Tijdens Stadsgesprek Vrijwilligers in de knel gaan we hierover met elkaar in gesprek en komen we tot oplossingen. Met als bijzondere gastspreker Tom Kniesmeijer (toekomstpsycholoog, oprichter Trendrede) die een toekomstschets over vrijwilligerswerk in de participatiesamenleving zal geven. Daarna gaan we de praktijk in met Tom du Maine (WPI, gemeente Amsterdam) en Zwaan van Dam van Hebben & Houwen die werkt met vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Datum: Donderdag 18 april 2019
Tijd: Inloop vanaf 15.30. Bijeenkomst van 16.00-17.30 uur met aansluitend een netwerkborrel. 
Moderator: Henriette van der Meij (directeur VCA) en Jelle Houtsma (directeur SOOZ).
Locatie: Jungle Amsterdam, Tweede van Swindenstraat 26
Aanmelden: info@kennisnetwerk-amsterdam.nl

Toegankelijkheid locatie: Het theater is rolstoeltoegankelijk.