Verslag

Aankondiging Stadsgesprek Amsterdam schuldenvrij

De televisieserie Schuldig heeft laten zien dat schulden een groot probleem zijn in Amsterdam. Wanneer je eenmaal schulden hebt opgebouwd, kom je er moeilijk weer vanaf. Met rentes en boetes die opstapelen neemt de problematiek alleen maar toe. Daarbovenop leiden financiële problemen ook weer tot andere problemen: gezondheidsklachten, slechte voeding, criminaliteit, isolement en problemen in de relatiesfeer.

Bij schuldhulpverlening is vaak de leidende gedachte dat iemand snel weer financieel zelfredzaam moet zijn. Maar wat als dat niet kan, bijvoorbeeld doordat iemand een licht verstandelijke beperking of verslaving heeft? Is de benadering om iedereen zelfredzaam te laten zijn dan geen doodlopende weg die ervoor zorgt dat mensen minder mee kunnen doen aan de samenleving?

Tijdens het Stadsgesprek ‘Amsterdam schuldenvrij’ verkennen we de grenzen van financiële zelfredzaamheid. Kunnen we soms niet beter de financiën uit handen nemen, mensen ontzorgen? Is dit een taboe? Waar ligt de grens met betutteling? Te gast zijn Dorothea van der Veen (projectleider Schulddienstverlening en Sociaal Raadslieden, ABC Alliantie), Maureen van Eijk (Armoederegisseur Gemeente Amsterdam), Renee van Vlaardingen (Beleidsaviseur armoede en schuldhulpverlening, Gemeente Amsterdam) en Jorien van der Laan (Armoedeonderzoeker Hogeschool van Amsterdam).

Datum: Donderdag 19 oktober 2017
Tijd: Inloop vanaf 15.30. Bijeenkomst van 16.00-17.30. Aansluitend een borrel.
Locatie: Mansveltschool, Karel Doormanstraat 125
Aanmelden: info@kennisnetwerk-amsterdam.nl