Uitgelicht

Voordracht woordkunstenaar Joost van Kersbergen

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

20160621 KNA Oei Ik Groei-2917

Woordkunstenaar Joost van Kersbergen maakte geheel op eigen wijze een samenvatting van de Stadsconferentie Amsterdam: “Oei, ik groei”. Hier kan je de gehele tekst terug lezen.

 

‘Oei ik groei’

Dit stuk begint met seksuele voorlichting.

Ik geloof dat mijn moeder het cadeau dat mijn vrijgevochten tante had gegeven voor mijn tiende verjaardag bewust had verstopt tussen de schilderkunstboeken van mijn vader. Zij kon niet weten dat ik twee weken later op school een Van Gogh project had en mijn leraar mr. Heerkens, die geweldig kon vertellen, mij razend nieuwsgierig had gemaakt naar de kwaststreken van Nederlands’ bekendste berooid gestorven schilderheld.

Dus ik op zoek naar Van Gogh in de boekenkast van pa lief en daar vond ik het cadeau van tante Ans. Het boek heette: ‘Oei ik groei’.

Ik zal nu niet te gedetailleerd ingaan op de expliciete inhoud van het boek maar het gevolg van mijn lezen was dat mijn moeder het praatje dat ze waarschijnlijk nog niet met haar kleine jongen wilde voeren, toch moest beginnen. Natuurlijk veel vroeger dan ze had gewild. Want zo gaat dat met groei: “Voor je het weet zijn ze groot.”

Dus ik wil jullie graag meenemen in het gesprek dat mijn moeder met mij voerde. Ze begon over een sluimerende vulkaan die langzaam wakker werd, over uitbarstingen, pyroclastische erupties, spuitend lava… “Ho ho ma, rustig aan!”

“Laten we beginnen met aantrekkelijkheid” zei ze.

Dus ik vroeg: “Wat bedoel je precies?”

Ze zei: “Nou neem bijvoorbeeld Amsterdam. Dat is zeg maar het aller mooiste meisje van de klas. Twee keer zo aantrekkelijk als Utrecht. En iedereen wil verkering met Amsterdam en niet met haar lelijke stiefzusje Leidsche Rijn. Amsterdam is zo mooi, dat het Nederland overstijgt. Haar internationale allure uit zich in de naam van een vliegveld in de Haarlemmermeer, Schiphol Amsterdam Airport. Daar kan je dus op de fiets niet heen vanuit het mooie Amsteldorp.

20160621 KNA Oei Ik Groei-3003Amsterdam staat voor internationale eigenzinnigheid, ze is leefbaar, succesvol, sociaal, creatief en duurzaam. Ze is een diverse diva die haar gezondheid verzorgd met zowel versgeperste kokossap en quinoa-salade, maar ook met broodjes döner en coffecompany koffie. Alsmede met mooie groene plekjes en sociale betrokkenheid, pubquizzen en nieuwe superhippe festivalletjes die je beleefd moet hebben.

Het gaat om liefde Joost, om liefde. Dus als je het plaatje van een enorme Airbnb erectie ziet, en vervolgens het plaatje van een oranje vuurwerk ejaculatie boven het Rijksmuseum. Als Amsterdam als erogene zone wordt voorgesteld moet je niet vergeten dat het om liefde gaat Joost, echte liefde. Co-creatie, samenwerken, persoonlijk en dichtbij, digitale connectiviteit, talent voor de toekomst, circulaire economie, gezondheid, mobiliteit.”

“Hè, wat?”

“En echte liefde gaat zoals eerder gezegd ook over fietsen. Echt geluk komt met fietsen. Dus wie heeft een oude fiets? En wie gebruikt de fiets zo vaak als je zou willen? Je kunt bijvoorbeeld met je fiets naar het verzorgingstehuis met een bosje bloemen voor je oma die net is ingetrokken in wat hoogstwaarschijnlijk haar laatste woonadres is.”

Vervolgens kwam er een pleidooi voor monogamie. Niet de vrije verspreide communistische liefde van de laatste zeventig jaar, maar een monogame neo-liberale LAT-relatie.

En nee, geen kuisheidsgordels, geen spookbeelden van een middeleeuwse ommuurde stad waar de rijken wonen en de armen alleen naar binnen mogen om de straten te vegen en de putemmers te legen.

“Je moet durven dromen Joost. Liefde is dromen.”

20160621 KNA Oei Ik Groei-2904Maar ik durfde mijn ogen nog niet te sluiten bang voor het beeld van die enorme Airbnb erectie. Dat zal wel groeipijn zijn. Misschien moet ik boxershorts gaan kopen. Hippe gegentrificeerde boxershorts op de vrije markt. Niet van dat sociale oude opa ondergoed.

“Je moet durven leren Joost, maar vooral leren durven. Durven om het resultaat van je liefde, naar een school in nieuw-west te sturen, en niet alleen vozen met het Vossius.

Doe een ring om Amsterdam als je van haar houdt. Buiten de ring moet je knokken voor de liefde. Dus daar vieren we elkaars feesten, zoeken we échte gesprekken, spelen we samen buiten, buiten en binnen de ring. Iedereen is welkom in de speeltuin. Om daar vrij te spelen, iedere dag, want daar leer je toch het meeste van. Dus we zoeken vertrouwen in elkaar buiten het zicht van de elite.”

Ondertussen bij de acupuncturist van de stad, op de brede autodeelstraten van het nieuwe muntplein, waar de voetganger koning keizer admiraal is. Maar ga toch op de fiets! Daar wordt je gelukkig van. En zonder dat je zelf weet draag je ook nog bij aan de verkeersveiligheid, vanwege ‘de wet van het remmende vlees’.

“Ondanks de monogamie, vrije liefde is weerbarstig en er klinken klanken van experimenteren met ruilen. Want dat is spannend, je even niet aan de regels houden. Ohh de liefde Joost, de liefde. Je moet een visie hebben Joost. Maar de liefde laat zich niet sturen, en wat voor relatie dan ook, het veranderd continu. Liefde is hard werken en soms is liefde ook loslaten, oog voor elkaar hebben, de schaarste met elkaar delen.

En als liefde echt is. Je het met elkaar jarenlang, door lief en leed, hebt uitgehouden. Als je voor elkaar de ruimte hebt gezocht, de hartstocht hebt gecultiveerd en, af en toe, nog lekker kan ruziën. Dan kun je de mooiste kroon op je relatie zetten, samen oud worden. Bij voorkeur samen fietsend oud worden.”

20160621 KNA Oei Ik Groei-2614

En dan op je oude dag een conferentie in je verzorgingshuis binnenlopen en terloops zeggen, met een mooi Amsterdams accent: “Oh, ik zie het al, jullie vinden er ook niks aan, dat geouwehoer allemaal!”

Dus bedankt mevrouw Anneke, voor uw gastvrijheid!

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin