Uitgelicht

Spelen in de buurt

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Speeltuin-aangepastAmsterdam is een drukke stad en niet veel mensen hebben een tuin. Voor kinderen kan dit tot gevolg hebben dat spelen in de buitenlucht niet vanzelfsprekend is. In Amsterdam zijn er daarom vele honderden speelplekken voor kinderen: grote speeltuinen, speelweides in parken en pleintjes met speeltoestellen. De bekendste zijn de speelplaatsen van Aldo van Eick. Deze architect plaatste tussen 1950 en 1975 ca. 850 van zijn bekende speelplaatsen in de stad; hier zijn er nu nog zo’n 100 van over – waaronder in de tuin van het Rijksmuseum als kunstobjecten.

Speeltuinen zijn belangrijk voor kinderen en voor de samenleving. Samen spelen in de buurt zorgt voor een goede verstandhouding, het is gezond en gaat obesitas tegen. Waar vroeger spelen, vies worden en een gat in je knievallen heel gewoon waren, zijn we daar nu voorzichter mee. Speeltuinen moeten voldoen aan allerlei veiligheidsvoorschriften, er moet goed toezicht zijn en zowel overheid als ouders zijn wellicht wat bezorgder dan vroeger.

In Noord baat Stichting Speeltuinen in Noord – SPIN – negen speeltuinen uit. Dit doen zij met betaalde krachten en vrijwilligers, in totaal gaat het om ruim 18.000 uren spelbegeleiding per jaar. In totaal maken ruim 208.000 kinderen gebruiken van de speeltuinen, zowel in groepsverband als individueel. Daarnaast bezoeken ruim 35.000 volwassen bezoekers de speeltuinen. Vaak zijn dit (groot)ouders of verzorgers, maar soms ook mensen uit de buurt die om een praatje verlegen zitten.

SPIN speeltuin

De speeltuinen in Noord zijn zo een baken in de buurt: kinderen kunnen er spelen en elkaar ontmoeten, vrijwilligers zetten hun beste beentje voor en ook voor volwassen buurtbewoners heeft de speeltuin een sociale functie.

In een groeiend Amsterdam moet er ruimte blijven om te spelen in de stad. Aan de hand van de ervaringen van SPIN neemt directeur/ bestuurder Heinke Janssen ons mee in de wereld van het spelende kind. Fanny Gelissen (gebiedscoördinator De Alliantie) treeft op als moderator. Schrijf je nu in voor deze deelsessie tijdens de Stadsconferentie Amsterdam: “Oei, ik groei”.

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin