Uitgelicht

Hipsters vs. oorspronkelijke bewoners

HIPSTERS

Maartje Duin kocht vorig jaar een huis in de Spaarndammerbuurt. Alles was voor haar in de buurt: veganistische burger eten bij Dophert, IPAs uit Oost-Groningen drinken bij cafe Walvis of kiezen uit 5 soorten Himalayazout in de zoutwinkel. Maar Maartje voelde zich er niet meteen thuis. Was zij de yup waartegen de buurt zich verzette?

In haar radiodocumentaire ‘De moord-en-brand-buurt: de integratie van een yup’, ging Maartje Duin op onderzoek uit. Oorspronkelijke bewoners van de kleine arbeiderswoningen (her)kennen hun buren niet meer en kunnen de ‘hippe’ prijzen niet veroorloven.

Hipsters spaarndammerbuurt

“Het verwijt van de oude bewoners is vaak dat nieuwkomers op de centrale stad zijn gericht. En dat klopt, terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om te veranderen. Ga gewoon naar kapper Fiona om de hoek in plaats van de keten in het centrum. Tenminste, dat ga ik vanaf nu doen”, aldus Duin.

Tijdens de Stadsconferentie Amsterdam: “Oei, ik groei” gaan we hier dieper op in. Want hoe kunnen we in een verhippende buurt er voor zorgen dat de sociale samenhang met de oorspronkelijke bewoners bewaard blijft? Praat mee en meld je nu aan!