Activiteit

Bekendmaking programma Stadsconferentie Amsterdam:"Oei, ik groei", 21 juni

Amsterdam zit sinds een aantal jaar enorm in de lift. Er is meer werkgelegenheid, de stad is populair onder toeristen, expats en studenten uit de rest van Nederland. Zelfs gezinnen blijven steeds langer in Amsterdam wonen. Oude wijken worden opgeknapt en huisprijzen stijgen. Economische groei is noodzakelijk om Amsterdammers werk te bieden en de gemeente Amsterdam de financiële middelen beschikbaar te stellen om diezelfde stad te onderhouden.

Maar deze groei heeft ook een keerzijde. De buurvrouw die al veertig jaar in de straat woont, kent opeens niemand meer en kan zich geen soy-macchiato veroorloven. De verpleegster kan een woning niet meer betalen en op sommige plekken in de stad is er door de bak- en bierfietsen geen doorkomen meer aan.

Tijdens de Stadsconferentie Amsterdam: “Oei, ik groei” gaan we een aantal terreinen verkennen hoe we Amsterdam leefbaar- en woonbaar kunnen houden voor huidige en toekomstige Amsterdammers. We laten ons inspireren door experts om daarna in één ronde van deelsessies zelf aan de slag te gaan met het formuleren van aanbevelingen voor een specifieke buurt waar een thema speelt wat schuurt met een groeiend Amsterdam.

Aanmelden kan vanaf nu! Klik hier om je te registreren

PROGRAMMA

13.00 Inloop, koffie, thee

13.30 Welkom door dagvoorzitter Kirsten van den Hul

13.35 Zef Hemel, hoogleraar Wibautleerstoel UvA
Over het belang van een groeiend Amsterdam

13.50 Nina Tellegen, directeur Amsterdam Economic Board
Over de arbeidsmarkt van de toekomst

14.05 Huug de Deugd, College van Bestuur InHolland
            Over hoe het onderwijs voor een inclusief Amsterdam kan zorgen

14.20 Paneldiscussie over een groeiend Amsterdam

14.45 Koffiepauze

15.00 Uiteen in deelsessies

1. Onderwijs in de buurt (Nieuw-West)

Nieuw-West stond én staat voor de opgave om goede leerlingen in Nieuw-West gepast onderwijs te bieden, zodat deze leerlingen niet ‘verdwijnen’ naar het Centrum of Zuid.
Hoofdvraag: Hoe kan onderwijs in de buurt zorgen voor een minder grote tweedeling? En hoe verhoudt dit zich tot een stad waar jongeren uit verschillende stadsdelen elkaar leren kennen en met elkaar opgroeien?
Expert: Jan-Mattijs Heinemeyer (directeur Calandlyceum), Joke Middelbeek (bestuurder Stichting Westelijke Tuinsteden)
ModeratorSufayil Dönmez (directeur Caland 2)

2. Woningruilweken: slimmer omgaan met de woningvoorraad (Oost)

Kennisland en Sandra Rottenberg verzorgen de deelsessie over de buurt Amsteldorp. Samen met bewoners en corporaties in die buurt ontwikkelden zij het concept van de Woningruilweken (één van de opbrengsten van het social lab in die buurt). Dat concept vormt het uitgangspunt voor een discussie over slimmere omgang met de sociale woningvoorraad: hoe kunnen we ouderen beter in staat stellen langer zelfstandig te blijven wonen – conform het overheidsbeleid? Voor deze deelsessie nodigen we graag die partijen uit die uit dit kleinschalige experiment graag lessen voor de hele stad helpen trekken!
Inleider: Kennisland
Moderator: Sandra Rottenberg

3. Beschikbaarheid en mobiliteit (Munt/Rembrandtplein)

Steeds meer mensen begeven zich in de beperkte openbare ruimte van de stad. Rondom de Munt en het Rembrandtplein komt alles tezamen. In een case study bekijken we hoe de gemeente en het GVB dit drukke deel bereikbaar gaan houden en wat we daaruit kunnen leren voor andere delen van de stad. Hoe houden we met alle betrokkenen Amsterdam bereikbaar.
Expert: Robert Jan ter Kuile (Strategie consultant GVB) en Roel Kupers (Projectmanager Verkeersmaatregelen omgeving Munt).
Moderator: Rik Winsemius (ASW)

4. Hipsters vs. oorspronkelijke buurtbewoners (West)

De afgelopen 20 jaar zijn de Amsterdamse buurten volop opgeknapt, de stad zit mede hierdoor onmiskenbaar in de lift. Maar er is wellicht ook een keerzijde, die radiomaakster Maarje Duin goed weergeeft in haar documentaire ´De moord-en-brand-buurt: de integratie van een yup‘. Dit spanningsveld, tussen opgeknapte buurten, nieuwe bewoners, stijgende huizenprijzen en gemeenschapsgevoel, willen we graag duiden tijdens de deelsessie en vooral ook toepassen op de rest van de stad.
Expert: Jurjen de Bruijne ( Buurtdominee Spaarndammerbuurt), Gerda van Rossum (De Key).
Moderator: Els Verdonk

5. De spelende stad (Noord)

Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. In de speeltuin leren ze om te gaan met anderen, ontwikkelen ze hun zintuigen en ruimtelijk inzicht. Daarnaast is beweging een belangrijk wapen in de strijd tegen obesitas. Maar als Amsterdam door groeit, hoeveel ruimte blijft er over voor het spelende kind? Welke ruimte kunnen wij bieden aan het spelende kind? En hoe kan spelen en speelvoorzieningen bijdragen aan een inclusieve stad, waarin verschillende bewoners elkaar kennen.
Expert: Heinke Janssen (directeur Stichting SPIN)
Moderator: Fanny Gelissen (De Alliantie)

16.30 Plenaire afsluiting

Met o.a. woordkunstenaar Joost van Kersbergen

17.00 Netwerkborrel in de zon

18.00 Einde

Locatie

De Open Hof – Fahrenheitstraat 115, 1097 PP Amsterdam

Screen Shot 2016-05-16 at 10.06.53