Uitgelicht

Deelsessie uitgelicht: werken

De onlangs verschenen documentaire Yahya en de 222 afwijzingen vertelt het verhaal van Yahya uit Nieuw-West. Op zijn zestiende valt Yahya voor de verleidingen van het snelle geld en stopt met school, zonder diploma. Twee jaar later probeert een straathoekwerker hem te overtuigen om terug naar school te gaan. Yahya is het bankhangen zat en neemt deze hulp aan. Hij is erg gemotiveerd en verwacht snel zijn papieren te halen. Hij gaat op zoek naar een leerwerkplek, maar geen werkgever wil hem aannemen. Na twee jaar en tweehonderd sollicitaties heeft hij hoge schulden, maar geen baan. De criminaliteit lonkt.

Onlangs dat het Parool vorige maand aankondigde dat de Jeugdwerkloosheid in Amsterdam snel terugloopt, blijft Amsterdam boven het landelijke gemiddelde. Werklozen jongeren in Nederland doen er gemiddeld 6 maanden over om een baan te vinden in Nederland, in Amsterdam duurt dat gemiddeld 17 maanden! Waarbij jongeren zonder startkwalificatie (minimaal mbo niveau 2 of havo/vwo diploma) het vaakst werkloos zijn (25%). Daarnaast meld OIS dat jongeren van niet-westerse herkomst (21%) meer moeite hebben om een baan te vinden dan jongeren met een Nederlandse (9%) of Westerse herkomst (7%).

Waarom steekt Amsterdam met jeugdwerkloosheidcijfers met kop en schouders er boven uit? Hoe kunnen we jongeren als Yahya het beste ondersteunen? En hoe kunnen we met vereende krachten iedereen aan het werk krijgen?

Genoeg vragen te beantwoorden. Helpen bij het beantwoorden van deze vragen? Registreer je nu voor deze deelsessie tijdens de stadsconferentie Geen Gezeik, Alle Jongeren Gelijk met Farzad Ghaus (directeur Stad & Co).