Activiteit

Stadsconferentie: Geen Gezeik, Alle Jongeren Gelijk

Geen Gezeik Alle Jongeren Gelijk copy

De top-600, schooluitval, werkloosheid: Amsterdamse jongeren zijn veelvuldig in het nieuws en bepalen deels de agenda van de stad. Maar deze agendapunten zijn nogal eenzijdig en vertellen niet het hele verhaal. De autochtone jonge Amsterdammer van nu heet Achmed en woont in Nieuw-West. En velen van hen hebben moeite om mee te komen met het succesverhaal dat Amsterdam heet.

Dit kan aan henzelf liggen, maar ook aan de plek buiten de Ring waar hun wieg stond of aan een samenleving die niet op hen zit te wachten. Feit is dat er vele tienduizenden Amsterdamse jongeren zijn die niet meekomen in deze samenleving. Zij verlaten de school zonder startkwalificatie, maken minder kans op een baan, laat staan op een woning of het opbouwen van een betekenisvolle, stabiele thuissituatie. Eén van de oorzaken hiervan is het ontbreken van een netwerk om verder te komen in het leven, en al helemaal geen netwerk naar ‘daar waar de lakens worden uitgedeeld’.

Maar: onder druk wordt alles vloeibaar. De instroom van vluchtelingen laat zien dat Amsterdam en Amsterdammers in staat zijn om in korte tijd veel voor gemarginaliseerden te betekenen.

Tijdens de stadsconferentie verkennen we hoe jongeren die tussen hun 16e en 23e er alleen voor staan, volwaardig en positief mee kunnen draaien in onze samenleving. Opdat Amsterdam een stad voor alle Amsterdammers kan blijven. We laten ons inspireren door experts om daarna in één ronde van deelsessies zelf aan de slag te gaan met het formuleren van aanbevelingen om deze jongeren een realistisch perspectief te bieden. Deze aanbevelingen vormen de input voor het programma van volgend jaar.

Locatie:

Old School
Gaasterlandstraat 3-5
1079 RH Amsterdam

Programma:

12.00  

Inloop, ontvangst met een broodje

Tijdens de inloop wordt een factsheet verspreid met daarop de belangrijkste kerncijfers over jongeren waar we het vandaag over hebben (aantallen, opleiding, werk, wonen, gezondheid, inkomen, etc.).

13.00    

Welkom door dagvoorzitter Kirsten van den Hul

13.05   

In gesprek met Amsterdamse jongeren

13.15   

Drie korte inleidingen van diverse inspirerende sprekers.

Fatima Fattouchi, JIP manager gemeente Amsterdam.

Hans Werdmölder,  auteur van ‘Marokkanen in de marge’ (zomer 2015).

Bart Drenth, voorzitter MKB Amsterdam.

14.15       

Deelsessies

1. Scholen
Op school leren kinderen en jongeren kennis en vaardigheden die hun vooruithelpen. Ook zouden zij hier een netwerk op moeten bouwen waarmee zij in de  samenleving aan de slag kunnen. Toch gaan veel jongeren zonder startkwalificatie en netwerk van school. Hoe houden we hen bij de les?
Moderator: Hettie Politiek
Expert: Lisa Klijnsma, MyCoachDockzz Docks

2. Stedelijke ambitie
In de beeldvorming komen deze jongeren niet positief naar voren; hierdoor dreigt een eenzijdig beeld te ontstaan. Tegelijkertijd lijkt Amsterdam steeds meer belang te hechten aan een succesvolle, hippe stad; waarin minder oog is voor hen die moeilijk mee kunnen komen. Hoe komen we tot een empathisch Amsterdam waarin unverfroren plaats is iedereen?
Moderator: Rik Winsemius
Expert: Redouane Amine, Jongerenplatform Amsterdam Oost

3. Werken
KRO-NCRV heeft onlangs een documentaire uit gezonden over een Amsterdamse jongere die 222 maal heeft gesolliciteerd. Zonder positief resultaat. Hoe kunnen we met vereende krachten iedereen aan het werk krijgen?
Moderator: Ewald Weiss
Expert: Farzad Ghaus, directeur Stad & Co

4. Wonen
De woningmarkt zit op slot. Al helemaal voor jongeren van 18 die niet studeren en ook weinig kans op een baan maken. Hoe zorgen we ervoor dat ook zij in Amsterdam kunnen wonen? Creative thinkers gezocht!
Moderator: Roos Marijn Kok
Expert: Rienk Postuma, ontwikkelmanager de Key

5. Familie
Niet in alle families is het gezin in staat om een positieve rol te spelen in het leven van de jongere. Soms staan zij ook zelf met de rug te tegen de muur, soms zijn de verhoudingen verstoord, soms past de familiecultuur niet meer bij de jongere. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ouders een steunende rol kunnen aannemen.
Moderator: Jacqueline van Loon

6. Veiligheid
De jongeren waar we het vanmiddag over hebben, zijn oververtegenwoordigd in het criminele circuit. Hoe kunnen we jongeren beteren wapenen, zodat zij niet afglijden naar de criminaliteit?
Moderator/Expert: Eric Wiesma
Expert: Hans Werdmölder

15.40    

Pauze

16.00    

Elke deelsessie koppelt zijn twee aanbevelingen plenair terug

16.30       

Jongeren reageren op de uitkomsten en reflectie op de dag

16.45

Rapsamenvatting door Atta de Tolk

17.10      

Afsluiting door dagvoorzitter

17.15 

Netwerkborrel

19.00   

Einde.

 

Aanmelden kan vanaf nu! Klik hier om je te registreren.