Activiteit

Programma stadsconferentie Leven in 2020

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vooraankondiging Leven in 2020

Het definitieve programma van de stadsconferentie Leven in 2020 is bekend! Op dinsdag 2 juni heten we je van harte welkom in de Tolhuistuin waar we met elkaar nieuwe oplossingen voor sticky problems gaan bedenken en  zo de agenda bepalen voor leven in 2020. We laten ons inspireren door grote maatschappelijke tendensen en gaan in kleinere deelsessies de sticky problems te lijf om de contouren verkennen van hoe het leven in Amsterdam in 2020 er uit moet zien.

Nog niet opgegeven? Doe het snel en mail naar info@kennisnetwerk-amsterdam.nl

Programma stadsconferentie Leven in 2020

12.30  Inloop, mogelijkheid tot het eten van een broodje
13.00  Start dagvoorzitter Kirsten van den Hul (The Change Agency)
.              Visie en inspiratie door:
.              Filmpje waarin bewoners aan het woord komen
.              Jeroen Slot (directeur OIS)
.              Leon Bobbe (directievoorzitter de Key)
.              Daan Roovers (hoofdredacteur Filosofie Magazine)
14.00  Start deelprogramma ronde 1
15.00  Start deelprogramma ronde 2
16.15  Terugkoppeling en reflectie
17.00  Netwerkborrel

Deelprogramma

 1. Afwaarderen van maatschappelijk vastgoed?
  Veel maatschappelijk en commercieel vastgoed staat leeg, terwijl aan de andere kant er een grote vraag is naar ruimte, bijvoorbeeld voor scholen en voor bewonersinitiatieven. Extra prangend is dat de gemeente en de stadsdelen zelf ook veel vastgoed leeg hebben staan.
  Kernvraag: Wat moet er met dit vastgoed gebeuren en wie bepaalt dat?
  Inleider: Rudy Stroink (projectontwikkelaar Dutch Spring)
  Moderator: Ewald Weiss
 1. Waar woont Amsterdam in 2020?
  De Amsterdamse bevolking gaat de komende jaren flink groeien. Al deze nieuwe Amsterdammers moeten ergens wonen, terwijl er al jaren niet meer (echt) wordt bijgebouwd. Ook de samenstelling van huishoudens verandert, het aantal eenpersoonshuishoudens stijgt enorm, terwijl de woningvoorraad hier niet op is voorbereid. Wie laat de Amsterdammer van de toekomst wonen? En moet de Amsterdammer van de toekomst wel in Amsterdam wonen, of is Amsterdam eigenlijk ook Purmerend en Almere.
  Kernvraag: Waar en hoe wonen de nieuwe Amsterdammers in 2020?
  Inleider: Leon Bobbe (directievoorzitter de Key)
  Moderator: Els Verdonk
 1. De resultaten van gentrification
  Stadsvernieuwing en gentrifaction hebben veel goeds gebracht; niemand wil terug naar de Utrechtsestraat of de Czaar Peterstraat van 15 jaar geleden. Maar wat hebben de bewoners van de Van der Pekbuurt aan hippe espressobars en studenten die tuinen opknappen? Wordt er zo wat gedaan aan de penibele situatie waarin sommige bewoners generatie na generatie zitten? Of is dit vooral window-dressing en worden de eigenlijke problemen niet aangepakt?
  Kernvraag: Moet de belangrijkste maatstaf voor de vooruitgang van een buurt de situatie van de huidige bewoners zijn?
  Inleider: Joop de Boer (Pop-Up City)
  Moderator: Eric Wiersma
 1. Jong in Amsterdam
  Aan de ene kant heeft Amsterdam de influx van studenten en startende yuppen nodig. Zonder hoogopgeleiden en zonder sociaaleconomische bovenlaag geen economisch succesvolle stad. Aan de andere kant is elke studentenkamer of elke woning voor een hoogopgeleide starter uit Brabant een woning voor een Amsterdamse startende loodgieter of basisschoolleraar minder.
  Kernvraag: Hoe combineren we de noodzaak van het huisvesten van de hoogopgeleide instroom van buiten met het huisvesten van de eigen aanwas?
  Inleider: Carine van Oosteren (OIS)
  Moderator: Roos Marijn Kok
 1. Ouder worden in Amsterdam
  Amsterdam telt steeds meer ouderen; ook de gastarbeidsgeneratie wordt nu 65. Deze laatste groep heeft vaak een onvolledige AOW. Daarnaast zorgen de decentralisaties ervoor dat ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen en via hun netwerk voor zorg en begeleiding moeten zorgen. Hier dreigt een tweedeling: rijke ouderen eten de erfenis op en weten zich zo verzekerd van goede, betaalde verzorging in een goed huis. Arme ouderen verpieteren. Aan de andere kant zijn er genoeg betaalbare voorzieningen buiten Amsterdam.
  Kernvraag: Moeten ouderen die het niet kunnen betalen verhuizen naar Almere-Oost of Purmerend-Noord?
  Inleider: Joke Bos (Combiwel)
  Moderator: Kirsten van den Hul
 1. Betekent minder regels meer risico’s?
  Meer maatwerk en meer overlaten aan de samenleving betekent ook meer risico’s. Hoeveel risico’s zijn we bereid te nemen? En vervreemd de overheid zo ook niet groepen van zich die het gevoel hebben er helemaal alleen voor te staan, die niet mee kunnen in het minder regels, meer vrijheid discours?
  Kernvraag: Hoe kunnen minder regels bijdragen aan een sterkere samenleving in plaats van een ieder-voor-zich-samenleving?
  InleiderHetty Politiek (Agenda Stad Gemeente Amsterdam)
 1. Terug naar het kleinschalige
  In weerwil van New Public Management is er tegenwoordig een hang naar kleinschaligheid, naar gemeenschappen, merkbaar. Delen is het nieuwe hebben; stadsdorpen; de wooncoöperatie; buurtrechten en de revival van woongroepen. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze initiatieven daadwerkelijk wat in de melk te brokkelen hebben en duurzaam bijdragen aan de vooruitgang van onze samenleving, zodat het niet slechts speldenprikken blijken te zijn?
  Kernvraag: Hoe kunnen deze nieuwe initiatieven zorgen voor een systeemverandering?
  Inleider: Thijs van Mierlo (LSA Bewoners)
  Moderator: Jacqueline van Loon

 

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin