Activiteit

Gaan er nu mensen op straat slapen?

bbb-2048x1259

We hebben gisteren op 5 mei onze vrijheid gevierd. Maar voor sommige in de stad was er weinig te vieren.

In Amsterdam werken we met verschillende organisaties al jaren aan opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Het nieuwe akkoord van het kabinet zorgt ervoor dat kleinschalige opvanglocaties zullen moeten sluiten. Maar dit lost het probleem volgens velen niet op. Zoals Paternotte (D66), Peters (SP) en Groot Wassink (GroenLinks) in een opiniestuk bij The Post Online noteerden:

“Wie geen brood krijgt, stopt niet met eten, maar zoekt een andere weg naar voedsel. En wie nooit een douche krijgt, wordt ziek. Asielzoekers die verdwijnen in de illegaliteit doen van alles, maar één ding niet: terug naar het land van herkomst.”

Ook burgemeester Van der Laan zegt dat hij ‘denkt dat het ook onuitvoerbaar is voor Amsterdam’. Waarmee we terug bij af zijn en mensen veroordeeld zijn tot de straat. Hoe dan verder? Amsterdam is namelijk niet een stad die mensen in nood de rug zal toekeren. De vraag is: hoe kunnen wij als Amsterdamse overheid en maatschappelijke middenveld de allerzwaksten helpen aan een (tijdelijke) oplossing?

Praat op dinsdag 12 mei mee met Paul van Oosten (Protestantse Diaconie Amsterdam), Cor Ofman (Wereldhuis), Hans van Stee (VluchtelingenWerk Amstel tot Zaan) en een vertegenwoordiger van de woningcorporaties tijdens de bijeenkomst bed bad en brood. Meld je nu aan via info@kennisnetwerk-amsterdam.nl.

Inloop is vanaf 17.00 uur, het programma start om 17.30. De locatie is IVKO school aan de Rustenburgerstraat 15 in Amsterdam Zuid.