a
Home 5 Verkiezing Excellent project in de stad

WINNAAR  Excellent project in de stad

Een prachtige overwinning voor de WegWijsSalon ZED: een inloop voor zelfredzame en dakloze mannen. Gisteren is bekendgemaakt dat dit baanbrekende project de mooie titel ‘Excellent Project in de Stad 2023’ heeft gewonnen. Deze prijs, uitgereikt door Kennisnetwerk Amsterdam, erkent hiermee de innovatieve aanpak van de Avondinloop Zelfredzame Economisch Daklozen in Amsterdam Nieuw-West.

Het juryrapport prijst het project voor het aanpakken van een relatief onderbelichte urgentie: huisvesting voor economisch daklozen in Amsterdam. De jury benadrukt dat het initiatief een verschil maakt voor deze groep, die voorheen tussen wal en schip viel. In een stad waar huisvesting steeds minder vanzelfsprekend is, heeft de WegWijsSalon ZED-Avondinloop op innovatieve wijze gereageerd op dit urgente probleem.

Juryvoorzitter Anna Custers, lector Armoede Interventies Hogeschool van Amsterdam: ”Op een zeer laagdrempelige manier weet de WegWijsSalon ZED-Avondinloop in te spelen op een urgent maar vaak niet zichtbaar probleem: economisch daklozen. Mensen die vaak een baan hebben, maar geen huis. De WegWijsSalon weet veel Amsterdammers naar een eigen plek in of buiten de stad te verwijzen. Zeer relevant!”

Criteria

Het team dat een excellente prestatie heeft geleverd en een vernieuwend experiment/innovatie of een bewezen interventie heeft ontwikkeld komt in aanmerking voor de bokaal. Het vernieuwende experiment/innovatie of een bewezen interventie is gegoten in een project. Het gaat dus niet om een proces.

Bottom-line: het team van buurtprofessionals heeft met het project hét verschil gemaakt in de stad.

De volgende criteria gelden voor de teams die hun project willen insturen:

  • Het project maakt het verschil voor Amsterdammers
  • Het project zorgt voor een bijzondere manier van verbinden in de stad en
    met Amsterdammers
  • Het project draagt bij aan een urgente maatschappelijke opgave
  • Het professioneel handelen van de buurtprofessional tijdens het project is van doorslaggevend belang

Jury

Een vakjury zal voor het einde van het jaar de winnaar bekend maken tijdens een live bijeenkomst van het Kennisnetwerk Amsterdam. De jury bestaat onder andere uit Jan Hoek (directeur Holland Rijnland Wonen), Najah Aouaki (econoom en ‘grootstedelijk strateeg) en Anna Custers (lector Armoede Interventies HvA).

Shortlist Verkiezing excellent project

De shortlist voor de prijs voor “Excellent project in de stad 2023”

 

GENOMINEERDEN

Uit alle inzendingen heeft de vakjury vier projecten genomineerd: