Voor het eerst in de wereldgeschiedenis wonen meer mensen in de stad dan op het platteland. Ondanks deze aantrekkingskracht heeft de stad niet alleen maar positieve invloeden op de geestelijke gesteldheid van haar inwoners. Depressies, angsten, stress en verslavingen komen allemaal vaker voor in de stad. Zo ook in Amsterdam.
The Center for Urban Mental Health van de UvA doet multidisciplinair onderzoek naar wat de invloed van de stad is op de geestelijke gezondheid van haar inwoners. Onderzoeker Junus van der Wal komt tijdens het Stadsgesprek vertellen over de bevindingen.
Hierna is het de beurt aan best practices uit de praktijk. Hoe kan via community building de stad ook een positieve invloed hebben, zorgen voor creativiteit, saamhorigheid en emancipatie? Community builder Birgit Oelkers houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met het beantwoorden van deze vraag.
Shannon Binnendijk komt vertellen over De Eenhoorn in Oost, waar Ymere stedelijke verdichting juist aangreep om via Asset Based Community Development voor meer sociale cohesie te zorgen.
Tot slot: hoe kunnen openbare plekken gastvrij zijn voor alle Amsterdammers? Moni Hanasbei en Monica Smit werken als GGZ Coaches Welzijn hier dagelijks aan. Samen met ervaringsdeskundigen Dennis en Mary van TEAM ED vertellen zij over de aanpak GGZ in de Wijk.
Het Stadsgesprek vindt plaats op donderdag 30 maart, van 15.00 – 16.30 uur met aansluitend een netwerkborrel. Let op: dit is een uur eerder dan gebruikelijk. Locatie is Jungle Amsterdam, Tweede van Swindenstraat 26 in Oost.
(Werk je bij de gemeente Amsterdam? Dan kan aanmelden via Internet Explorer een foutmelding geven. Gebruik in dat geval een andere browser, je telefoon of stuur een mail naar info@kennisnetwerk-amsterdam.nl.)
Praat mee
Donderdag 30 maart 2023
Start 15.00 uur, einde 16.30 uur
Jungle Amsterdam in Amsterdam-Oost, Tweede van Swindenstraat 26
SPREKERS
Junus van der Wal, UvA
Birgit Oelkers, Plan van Aanpak
Shannon Binnendijk, Ymere
Moni Hanasbei en Monica Smit, Dynamo
Dennis en Mary, TEAM ED