a
Home 5 Stadsgesprekken 5 Denken vanuit vertrouwen

In Nederland zijn ongeveer 600.000 huishoudens die zich elke dag afvragen of ze kunnen rondkomen. Deze kwetsbare gezinnen hebben recht op allerlei toeslagen en uitkeringen, maar tegelijkertijd hebben ze ook te maken met een woud aan regels. Zij moeten zich ontzettend vaak verantwoorden, vanwege angst voor misbruik van regelingen en faciliteiten. Dit gaat uit van wantrouwen, niet van vertrouwen.

Terwijl onderzoek juist laat zien dat mensen die onvoorwaardelijk geld krijgen en zélf mogen bepalen hoe ze dat besteden, weer grip krijgen op hun leven. Uiteindelijk zou hier ook de samenleving meer gebaat zijn, is de gedachte.

Tijdens het Stadsgesprek ‘Denken vanuit vertrouwen’ onderzoeken we hoe we kunnen komen van een systeem gebaseerd op wantrouwen naar een systeem gebaseerd op vertrouwen.

We spreken hierover met Denise Harleman van het experiment Collectief Kapitaal in Buikslotermeer. Merel van Looi vertelt over haar eigen ervaringen en hoogleraar Jean Tillie van de Hogeschool van Amsterdam legt uit hoe juist maatschappelijke organisaties een rol kunnen spelen bij het het creëren van onderling vertrouwen. 

Het Stadsgesprek begint om 16.00 uur bij Jungle Amsterdam, Tweede van Swindenstraat 26.

Meld je aan

   

  (Werk je bij de gemeente Amsterdam? Dan kan aanmelden via Internet Explorer een foutmelding geven. Gebruik in dat geval een andere browser, je telefoon of stuur een mail naar info@kennisnetwerk-amsterdam.nl.)

   

  Praat mee

  Donderdag 21 april 2022

  Start 16.00 uur, einde 17.30 uur

  Jungle Amsterdam, Tweede van Swindenstraat 26

  SPREKERS

  Denise Harleman van het experiment Collectief Kapitaal.

  Hoogleraar Jean Tillie van de Hogeschool van Amsterdam

  Merel van Looi van Noordas vertelt over haar eigen ervaringen

  Mohamed Magouz, strategisch adviseur innovatie sociaal domein