a
Home 5 Stadsgesprekken 5 Amsterdam dementie-vriendelijk

Het aantal Amsterdammers met dementie stijgt in rap tempo de komende decennia. In 2040 – is de verwachting – hebben 50.000 mensen dementie in de stad. Tegelijkertijd bestaat de wens om mensen met dementie langer thuis te laten wonen. Zo kunnen zij in hun eigen vertrouwde omgeving blijven en het kost minder geld. De vraag is of het mogelijk is en hoe? Zo is het voor mantelzorgers vaak een zware opgave en zijn de regels onoverzichtelijk.

Hoe krijgen we het voor elkaar om als Amsterdam dementie-vriendelijker te worden? Hoe kunnen zorg en welzijn, zowel formeel als informeel, nog beter samenwerken rondom een Amsterdammer met dementie? Hoe kan de buurt beter inspelen op bewoners met dementie? Kunnen buren helpen om mantelzorgers te ontlasten? Kunnen de slager of de Albert Heijn ook wat doen?

Tijdens het Stadsgesprek De buurt dementie-vriendelijk verkennen we met een aantal hoofdrolspelers dit belangrijke thema.

Te gast is emeritus hoogleraar Rose-Marie Droës. Zij vertelt over de 145 ontmoetingscentra in Nederland voor mensen met dementie en hun mantelzorgers en de combinatie met vrijwilligerswerk.

Fred Cohen zet zich als voorzitter van Alzheimer Amsterdam in voor meer onderlinge samenwerking tussen de betrokken organisaties rondom dementie in de stad.

Jolanda zorgt als mantelzorger voor haar moeder en vertelt over haar ervaringen met alle verschillende regels. Esmeralda Deuzeman zorgt vanuit Markant juist voor de broodnodige ondersteuning van mantelzorgers en vertelt daarover.

Tot slot horen we van casemanagers Marit Thesingh en Karin Roosemalen (Zorggroep Amsterdam Oost) uit de eerste hand over de dagelijkse realiteit van Amsterdammers met dementie.

Meld je aan

   

  (Werk je bij de gemeente Amsterdam? Dan kan aanmelden via Internet Explorer een foutmelding geven. Gebruik in dat geval een andere browser, je telefoon of stuur een mail naar info@kennisnetwerk-amsterdam.nl.)

   

  Praat mee

  Donderdag 3 november 2022

  Start 16.00 uur, einde 17.30 uur

  De Meevaart in Amsterdam Oost, Balistraat 48A

  SPREKERS

  Emeritus hoogleraar Rose-Marie Droës

  Voorzitter van Alzheimer Amsterdam Fred Cohen

  Esmeralda Deuzeman van Markant, centrum voor mantelzorg

   

  Casemanagers Marit Thesingh en Karin Roosemalen van Zorggroep Amsterdam Oost