a
Home 5 Stadsgesprekken 5 Agressie tegen buurtprofessionals

Nederlanders hebben steeds vaker een kort lontje, lijkt het wel. En dit vertaalt zich ook in agressie tegen medewerkers op de werkvloer van de stad. Maar liefst 67% van de sociaal werkers ervoer in 2020 agressie door patiënten of cliënten blijkt uit onderzoek door Ipsos. Ook in Amsterdam komt agressie tegen buurtprofessionals zeer regelmatig voor.

De formele regels van organisaties lijken helder; toch stellen medewerkers en vrijwilligers vaak eigen grenzen. Omdat het gedrag van een cliënt er ’nou eenmaal’ bij zou horen. Of omdat afspreken in een informele setting als een café gedrag ’uitlokt’. Het lijkt soms als part of the job gezien te worden.

Tijdens Stadsgesprek Agressie tegen buurtprofessionals gaan we met elkaar in gesprek over de formele en informele grenzen van agressie en geweld door cliënten en patiënten. Waar stellen we de grens en hoe stellen we de grens? En ook: wat kunnen we van elkaar leren over hoe om te gaan met het bespreken van geweldservaringen achteraf?

We gaan in gesprek met onder andere assistant professor Laura Keesman (Rijksuniversiteit Groningen), die regelmatig publiceert over dit onderwerp én werkzaam was voor het Leger des Heils op de Wallen. Ook spreken we met Hetty Vlug van het Steunpunt Agressie en Geweld van de gemeente Amsterdam en met Elmar van Hoevelaak, trainer veiligheid bij HVO-Querido.

Meld je aan

   

  (Werk je bij de gemeente Amsterdam? Dan kan aanmelden via Internet Explorer een foutmelding geven. Gebruik in dat geval een andere browser, je telefoon of stuur een mail naar info@kennisnetwerk-amsterdam.nl.)

   

  Praat mee

  Donderdag 11 mei 2023

  Start 16.00 uur, einde 17.30 uur

  Jungle Amsterdam in Amsterdam-Oost, Tweede van Swindenstraat 26

  SPREKERS

  Laura Keesman, Rijksuniversiteit Groningen

  Hetty Vlug, Steunpunt Agressie en Geweld van de gemeente Amsterdam

  Elmar van Hoevelaken, HVO-Querido