a
Home 5 Stadsgesprekken

DONDERDAG 30 juni 2022 | 16.00

STADSGESPREK thuis in de stad

De kloof groeit tussen de mensen die profiteren van het succes van de stad en mensen die moeite hebben om mee te komen.

Deze groeiende kloof doet wat met de opbouw van onze wijken, met de voorzieningen en met het sociale weefsel. Een gevoel van thuis in de stad is misschien een ongrijpbaar begrip, maar zo belangrijk voor het welzijn van Amsterdam en haar bewoners.

Tijdens Stadsgesprek Thuis in de stad gaan we ontrafelen wat dat thuisgevoel inhoudt en hoe we in het snel groeiende Amsterdam daar sturing aan kunnen blijven geven.

We spreken met Fenneke Wekker, hoofd academische zaken bij het NIAS-KNAW, Ama Koranteng-Kumi oprichter van de stadstuinen Groei & Bloei, met Simcha Goudsmit van de gemeente Amsterdam en met Community Maker Fleur Leferink van De Alliantie.

AANMELDEN

GEWEEST: 19 mei 2022 | 16.00

stadsgesprek jongeren, discriminatie, werk

Als Amsterdamse jongere maakt het uit hoe je eruit ziet en wat je achternaam is. Dit maakt soms het verschil in staande gehouden worden door de politie op vrijdagavond. Of wantrouwend op straat aangekeken worden door een oudere vrouw. Het maakt ook uit voor je kansen op werk.

Tijdens het Stadsgesprek Jongeren, Discriminatie, Werk luisteren we allereerst naar de ervaringen van jongeren zelf. Wat komen zij tegen? Hoe gaan zij ermee om? Wat kunnen we daarvan leren?

Ook leren we van de best practices die door het ROC van Amsterdam zijn ontwikkeld in het tegengaan van vooroordelen en stagebedrijven. Tot slot gaan we in gesprek met MKB Amsterdam-bestuurslid Michal van Dantzig en DOCK-jongerenwerker Omar Ameziane.

 

GEWEEST: 24 maart | 16.00

stadsgesprek denken vanuit vertrouwen

In Nederland zijn ongeveer 600.000 huishoudens die zich elke dag afvragen of ze kunnen rondkomen. Deze kwetsbare gezinnen hebben recht op allerlei toeslagen en uitkeringen, maar tegelijkertijd hebben ze ook te maken met een woud aan regels.

Tijdens het Stadsgesprek ‘Denken vanuit vertrouwen’ onderzoeken we hoe we kunnen komen van een systeem gebaseerd op wantrouwen naar een systeem gebaseerd op vertrouwen.

We spreken hierover met Denise Harleman van het experiment Collectief Kapitaal in Buikslotermeer, ervaringsdeskundige Merel van Looi en met hoogleraar Jean Tillie van de Hogeschool van Amsterdam.