a
Home 5 Stadsgesprekken

Donderdag 15 mei 2025 | 16:00

STADSGESPREK  kwetsbaar op straat

In Amsterdam bevinden zich dagelijks mensen op straat in kwetsbare situaties – jongeren zonder veilige plek, mensen met psychische problemen, mensen zonder verblijfsstatus of bestaanszekerheid. Voor hen is de straat vaak geen keuze, maar een laatste toevlucht. Hulp komt niet vanzelf, en contact leggen blijkt ingewikkeld. Wie zijn deze mensen, wat hebben zij nodig, en hoe bouwen we aan echt contact?

In dit Stadsgesprek staat de vraag centraal hoe we deze inzichten kunnen vertalen naar het bredere veld van outreachend werken in Amsterdam. Wat vraagt dat van organisaties, werkwijzen en systemen? En vooral: hoe zorgen we dat niemand onzichtbaar blijft?

GEWEEST: 08 april 2025 | 15.30

STADSGESPREK  zorgzame buurten

De druk op de zorg neemt toe. Steeds meer ouderen hebben zorg en ondersteuning nodig. Vaak doen mensen een beroep op zorg terwijl de oorzaak van hun problemen ergens anders ligt – bijvoorbeeld bij eenzaamheid of financiële zorgen.

Hoe kunnen we buurten zo inrichten dat mensen niet alleen hulp krijgen van zorgprofessionals, maar ook van familie, vrienden en vrijwilligers? En hoe versterken we informele netwerken en gemeenschapsvorming om de zorgvraag te verlichten?

Over deze vraag gaan we in gesprek tijdens Stadsgesprek Zorgzame buurten. Met een inleiding door publicist Pieter Hilhorst en aansluitend een panelgesprek met ervaringen uit de praktijk.

GEWEEST: 27 februari 2024  | 16.00

STADSGESPREK  altijd online

Jonge Amsterdammers zijn gemiddeld zeven uur per dag online. Wat betekent dit voor hun sociale, emotionele en mentale ontwikkeling? Hoe beïnvloeden digitale kansen en risico’s – zoals verslaving, onzekerheid door sociale media en de verspreiding van haatberichten – hun leven?

Tijdens Stadsgesprek Altijd Online verkennen we de impact van digitalisering op jongeren en de sociale cohesie in Amsterdam. Wat zijn de uitdagingen voor buurtprofessionals, ouders en beleidsmakers? En vooral: hoe kunnen we jongeren ondersteunen in een wereld die altijd ‘aan’ staat?